Potatis- och Palsternackssoppa



Soppa är väl en fantastisk maträtt! Går att variera i det oändliga, behöver inte kosta mycket och går snabbt att laga från grunden.
Vi försöker äta vegetariskt ett par gånger i veckan, och då är soppa ett jättebra val.

Man kan ta i princip vilka grönsaker som helst som man har hemma - rotfrukter, sötpotatis, zucchini, lök, ja listan är oändlig. Linser är också gott i, och kanske (om man nu inte vill äta vegetariskt) lite baconfräs eller någon kryddig korv i små bitar.

Idag gjorde jag en Potatis- och Palsternackssoppa. Egentligen hade jag kunnat ta bara palsternacka men jag tycker det reder bra med ett par potatisar i. Vill man inte ha en buljongsoppa så kan man hälla i en skvätt mjölk eller grädde så blir det en len och god soppa.


Potatis- och Palsternackssoppa
4 portioner
Tillagningstid 30 minuter

4 stora eller 6 små palsternackor
4 stora eller 6 små potatisar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning eller motsvarande mängd fond (utesluts om du vill äta vegetariskt)
salt
peppar (både svartpeppar och cayennepeppar)
ca 1,5 dl grädde eller mjölk

1. Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar.
2. Skala lök och vitlök, hacka i mindre bitar.
3. Fräs allt i olja ett par minuter.
4. Tillsätt buljong och 7 dl vatten.
5. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
6. Häll över i en mixer eller använd mixerstav, mixa tills du har en slät puré.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Späd med mjölk eller grädde till önskad konsistens.

Äts tillsammans med en god macka och gärna en sallad bredvid.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vegetarisk Currygryta med Oumph! och Aubergine

Bästa salladen