Bönburgare deluxe



Jag älskar verkligen hamburgare, det går liksom hem i alla lägen. Men har ni testat att göra hamburgare på bönor någon gång? Det är supergott och ger en skönare mättnadskänsla än när man ätit 150 gram kött.

Här kommer min variant (originalet hittar du i Martin Nordins bok "Gröna Burgare" på en vegetarisk Bönburgare med ett glutenfritt hamburgerbröd. Vi är inte glutenintoleranta men just de här hamburgerbröden har en sån härligt seg konsistens och passar så bra både till vanliga köttburgare och de här vegetariska. Sötpotatispommes är också riktigt gott till om man vill ha lite mer mat.

Bönburgare med Cheddarost
6 burgare
Tillagningstid ca 60 minuter, varmluftsugn 180 grader.

6 dl kokta svarta Bönor
1 finhackad gul lök
1 tsk Cayennepeppar
1 tsk smoked Paprikapulver
3 msk BBQ-sås
1,5 dl kallt kokt ris
1,5 dl panko (asiatiskt ströbröd)
salt

Börja med att koka riset så det hinner svalna lite.
Skölj bönorna i kallt vatten.
Fräs den hackade löken i lite olja i en stekpanna, tillsätt kryddorna och rör om. Rör ned BBQ-såsen och ta stekpannan från värmen.
Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål, försök att inte mosa bönorna helt. Tillsätt lökblandningen och blanda ordentligt.
Forma 6 st burgare och lägg på en skärbräda. Ställ in i frysen ca 30 minuter så går det mycket lättare att steka dem utan att de går sönder.
Stek sedan burgarna i lite olja på medelvärme på båda sidorna så de får fin färg. Lägg över dem i en ugnsform och sätt in i ugnen cirka 10 minuter. Om du har tänkt att ha ost på burgarna är det då läge att lägga på varsin skiva på varje och låta smälta ned lite innan du tar ut dem ur ugnen.

Sen börjar du bygga din hamburgare precis som du själv vill ha den! Jag hade glutenfria hamburgerbröd, cheddarost, lök, sallad och lite ketchup.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Potatis- och Palsternackssoppa

Vegetarisk Currygryta med Oumph! och Aubergine

Bästa salladen